laden

Mariena Steensma

Als conceptueel kunstenaar ben ik vooral bezig om ideeën vorm te geven. Het idee is het uitgangspunt, de ‘juiste’ vorm zoek ik erbij.

Eerder heb ik gewerkt als vertaler en vormgever. Misschien is het die combinatie die ervoor zorgt dat ik als kunstenaar graag speel met de betekenis van beelden, symbolen en pictogrammen. Als presentatievorm kies ik graag voor boekjes, folders, stickers, kalenders. Herkenbare middelen uit het dagelijks leven, maar dan met een twist.

Ik maak foto’s van alledaagse situaties die mij opvallen omdat ze net even anders zijn, of juist bijzonder gewoon. Ook doe ik ingrepen in algemene of publieke ruimtes. Door mijn conceptuele manier van denken leg ik graag verbanden. In mijn ingrepen maak ik die verbanden zichtbaar. Dat doe ik door dingen in een andere context te plaatsen of door iets te veranderen aan een bekende situatie. Zo stel ik de toeschouwer de vraag of alledaagse menselijke gewoontes en communicatieve uitingen wel echt zo gewoon zijn. 

Exposities

 • Kunstnacht Nijmegen, locatie Paraplufabriek,
  18 september 2021
 • Pakje Kunst, 20 doosjes gevuld voor de eerste editie Pakje Kunst Nijmegen,
  maart 2022
 • Solo-expositie Zaadelmakerij,
  26 maart tot 21 april 2022
 • Solo-expositie Museum van Alle Tijden, Beugen,
  29 augustus tot 23 oktober 2022
 • Werkbezoek Innerlijk Landschap,
  Trafo-huisje in de Ooijpolder, Nijmegen,
  9 september 2022.
  Kunstenaar Bart Drost nodigde 70 kunstenaars uit in het trafo-huisje om op zoek te gaan naar hun innerlijke landschap. Lees meer op de website van Bart Brost.

Spelen met verwachtingen
radio aan boom in bos
Vogelzang